onsdag 25. august 2010

LA 2020s Lesebrettprosjekt i media

Lesebrettprosjektet har blitt omtalt i media, nå sist på TV i går.
(Her er en oversikt over tidligere omtaler).
  • Fedrelandsvennen 9. desember 2009
  • Kristiansands Avis 10. desember 2009
  • Kulturnytt NRK (...) desember 2009
  • NRK Sørlandet 18. august 2010 Radio (siste del av sendingen)
  • NRK Sørlandet 25. august 2010 TV (kl. 1850)









Faksimile av Fedrelandsvennen 9. desember

fredag 18. juni 2010

Inspirasjonstur til Umeå Universitet

LA2020-rådet har vært på tur til Umeå universitet for å se og lære av et universitet som har hatt en enrom økning i nettbaserte studier de siste årene. Det gir noen utfordringer til både teknisk og pedagogisk kompetanse. Umeå har avdelingen UPC som arbeider strategisk både med teknisk og pedagogisk kompetanse.

Liste over ressurser og prosjekter vi ble presentert for:


      onsdag 16. juni 2010

      Lesebrettene ankommet

      UB har bestilt inn 20 Kindle DX til Lesebrettprosjektet, de ni første er nå ankommet. Lesebrettens skal i sommer testes ut av studenter ved European Integration Summer School, med veileder Jan Erik Grindheim. I høstsemesteret er det studenter ved Samfunnskommunikasjon (MA) og Informasjonssystemer (MA) sin tur til å teste ut pensum på brett sammen med forelesere Martin Engebretsen og Øystein Sæbø. Mer informasjon om dette på prosjektbloggen.

      tirsdag 18. mai 2010

      Kristin Halvorsen til LA 2020-konferansen

      Kristin Halvorsen kommer til UiA 10. juni for å delta på et seminar om IKT i skolen.
      Det blir også presentasjon av igangsatte LA2020-prosjekter og foredrag om god bruk av IKT i videregående skole med lærer og blogger Jan Arve Overland!
      Konferansen er gratis og varer fra 11.30 til 15.30. Hold av dagen!!

      mandag 3. mai 2010

      LA 2020 og UB

      Her er en presentasjon jeg skal holde for ledergruppene ved Høgskolebiblioteket i Telemark og Universitetbiblioteket i Agder på Lyngør i morgen. I tillegg til å presentere UBs LA 2020-prosjekter, vil jeg innledningsvis si litt om bibliotekarollen (er det slik, tro?) og om Læringsarena 2020.

      Prosjektlederen for LA 2020, Randi Øverland, er den beste til å presentere dette UiA-prosjektet, derfor har Birgitte Wergeland laget en liten film der Randi Øverland blir intervjuet om Læringsarena 2020. Birgitte holder for tiden på med serien "Puls ta pulsen på....", og har lagt intervjuet sammen med andre filmer i serien på UiAs YouTubekanal.

      tirsdag 6. april 2010

      Nasjonal konferanse om IKT og læring

      NKUL er årets viktigste møteplass for deg som til daglig arbeider med digitale utfordringer i skolen
      NKUL har et omfattende faglig program. Utover dette møter du kollegaer som arbeider med lignende utfordringer, og mange leverandører som viser siste nytt av teknologi og smarte løsninger. NKUL har lav konferanseavgift for lærere i grunnskole, videregående skole og folkehøgskole - meld deg på før 9. april for å få laveste deltakeravgift.

      onsdag 24. mars 2010

      Egen kanal på Youtube?

      I forbindelse med rådsmøtet i Læringsarena 2020 diskuterte vi ulike tekniske løsninger for videooverføring av konferanser og foredrag (og forelesninger), og behovet for å kunne streame direkte. Hva med å opprette en egen kanal på Youtube?. Paul Chaffey (som var hovedtaler på LA2020s konferanse før jul) skriver på bloggen sin omAbelias egen Youtube-kanal der man blant annet kan finne videoklipp fra konferansen om smart grønn vekst i forrige uke.

      tirsdag 23. mars 2010

      Møte i LA2020 - eller var det LA1970?

      Mandag 22.03 var det møte i LA 2020-rådet. Jeg veivet og veivet med den ene armen, og møteleder Randi lurte på om jeg ville ha ordet, men eh nei... jeg har bare fått ny "app" på iphonen og klarte simpelthen ikke la være å dokumentere møtet med de litt polaroidaktige bildene appen gir. Man kan nesten lure på om dette var et møte i Læringsarena1970?

      Men til saken: På rådets møte ble 39 søknader gjennomgått og rundt regnet 2,7 mill er på vei ut (etter styrets behandling senere i uka) til mange ulike UiA-miljøer. Svært gode og mangeartede søknader som førte til spennende diskusjoner i rådet. (Bildene er tatt med iPhone med Hipstamatic app).

























































      Konferanse-tips

      NRK Beta skriver om konferansen "South by South West" og er imponerte over gjennomføringen. Kanskje noen high-tech tips til vår egen LA 2020-konferanse?

      onsdag 17. mars 2010

      LA2020-Forprosjekt om Kildekritikk og kildebruk avsluttet

      Forprosjekt om kildebruk og kildekritikk har vist at det er grunnlag for å arbeide videre med å sikre at studenter utvikler nødvendige informasjonsferdigheter som kildekritikk og kildebruk ved UiA. Forprosjektet har samlet kunnskap og forskning om kildekritikk og kildebruk, avklart mulig partnersamarbeid med UiA-aktører, etablert samarbeid med eksterne aktører, samt utarbeidet en søknad med prosjektskisse for utvikling av en digital ressurs og opplæringsmodul. Alle møter, funn og diskusjoner er dokumentert på prosjektbloggen: http://kildekritikkogbruk.blogspot.com/

      UBs prosjektgruppe har bestått av Hilde Daland, Siv Holt og Birgitte Kleivset. Referansegruppen har bestått av Else-Margrethe Bredland, Arthur Olsen og Henry Langseth.

      Prosjektet har samlet ressurser på området kildekritikk og kildebruk nasjonalt og internasjonalt i en eksempelsamling på prosjektbloggen http://kildekritikkogbruk.blogspot.com/. Hovedfunnet er at det fins få gode og åpne ressurser på området kildekritikk og kildebruk som tar i bruk web 2.0. teknologi (multimedia og interaktivitet).

      Et av de få gode eksemplene vi fant er den danske nettressursen om kildebruk http://www.stopplagiat.nu/ Her kombineres lyd og levende bilder med gode informative tekster og øvelser, ressursen kan gi en pekepinn på hvordan et nettsted for kildekritikk og kildebruk ved UiA kan utformes.

      Forprosjektet har også etablert kontakt med forskere og undervisere ved UiA som ønsker å samarbeide og følge prosjektet videre i neste fase. Prosjektet har gjennomført møter og workshops med interne og eksterne miljøer og avtalt prosjektsamarbeid med Lærerutdanningene og Høgskolen i Telemark i et hovedprosjekt 2010-2012.

      mandag 22. februar 2010

      Lesebrettprosjekt er igang


      Styret i LA 2020 har oppfordret UB til satsing innen lesebrett innenfor rammen av Læringsarena 2020, og ønsker at UB kjøper inn 40 brett og videreformidler til studenter og ansatt.
      Nå er prosjektet i gang og har fått egen blogg: http://lesebrettuia.blogspot.com/

      onsdag 10. februar 2010

      Norske bøker på lesebrett fra 16. mars

      NRK-innslag om norske bøker på lesebrett. Se innslag (ca 3/4 ut i sendingen)

      onsdag 3. februar 2010

      UiA-forsker kartlegger Twitterbruk


      Førsteamanuensis Øystein Sæbø i informatikk ved Universitetet i Agder er i ferd med å kartlegge stortingsrepresentantenes Twitter-aktivitet.

      mandag 1. februar 2010

      Lesebrett/tablets i utdanning?

      NRK Beta har flere artikler om den nye iPaden og skriver at det "første stedet som vil tjene stort på å ta i bruk tablets, er skolene." Her "hjemme" er LA2020 igang med et lesebrettprosjekt sammen med Universitetsbiblioteket. Se denne reklamefilmen og les mer om NRK Betas refleksjoner her.

      tirsdag 26. januar 2010

      Lærebøkene forsvinner?

      I dagens Dagbladet er en interessant artikkel der Jesper Bo Jensen, framtidsforsker ved Institutt for Fremtidsforskning i København hevder at lærebøkene forsvinner :"Faglitteraturen er utdatert når bøkene kommer ut. Allerede nå ser vi at studiematerial begynner å bli digitalisert. Artikler blir snart vanligere enn lærebøker".

      Jeg er tilbake i bibliotekskranken etter 1 1/2 i permisjon/engasmenter, og ser allerede nå en dreining hva studentene etterspør av informasjonsressurser. Boka lenge leve, men for å finne frem til den nyeste forskningen, og kunne følge med på debatten innen de enkelte felt er artikler uovertrufne.

      torsdag 21. januar 2010

      Nytt senter for IKT i utdanningen

      Årets skoleblogger, Eva 2.0 melder om at det nye senteret for IKT i utdanningen formelt åpnet. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen åpner senteret ved en markering i Tromsø 19.-20. januar. Eva 2.0 skriver at "siden åpningen ble streamet kunne jeg sitte her hjemme i egen stue og følge med. Streamingen ligger også i arkivert utgave slik at man kan se i etterkant, det finner du her".

      mandag 11. januar 2010

      Wikipedia og kildebevissthet

      Henry Langseth har en bloggartikkel med navn
      Kilde:Wikipedia på Universitetsbibliotekets blogg Bramseil i dag. Der viser han at wikipedia har hatt en veldig vekst som kilde i norske avisartikler. Er dette en trend også i akademiske miljøer, spør han seg og viser til en veldig interessant artikkel av Lisa Spiro fra 2008 i Digital Scholarship. Der skriver hun blant annet:
      Instead of condemning Wikipedia outright, professors should help students develop what Henry Jenkins calls “new media literacies.” By examining the history and discussion pages associated with each article, for instance, students can gain insight into how knowledge is created and how to evaluate a source (4:2008).
      I artikkelen vise Spiro at stadig flere anerkjente forskere anvender Wikiepdia, selv om dette ikke i seg selv betyr at at det er en god kilde til bruk i forskningsartikler (4:2008).

      Men poenget er vel at Wikipedia er like god (eller like dårlig) som andre oppslagsverk. I sitt læringsarbeid bør studenter kildekritisk vurdere ulike kilder opp mot hverandre, og se Wikipedia og andre oppslagsverk er godt sted å starte informasjonsinnhentingen for så å gå videre til bøker og forskningsartikler for mer utfyllende og forskningsbasert informasjon.

      Creating Knowledge

      INFORMATION LITERACY AND DIVERSITY IN HIGHER EDUCATION. MAPPING THE LEARNING ENVIRONMENT.

      Higher education institutions are characterised by increased diversity, with a growing emphasis on internationalisation and interdisciplinarity in research and teaching. Students not only represent different social, ethnic and cultural backgrounds: there is also a great diversity in their ages, their motivation for learning and their educational needs. Renewed models of teaching and learning are needed in response to this diversity. This situation involves both possibilities and challenges for academic institutions as they embark on planning and re-developing their learning environments.

      Program